Follow by Email

Friday, 24 February 2012

orang nie bersalah..!!

Salam alaik..
aku tahu aku tak patut tulis mende nie.. tapi aku rasa dengan menulis nie buat kan aku rasa kurang sikit kot bebannye.. mende nie aku tujukan kat member aku sorang nie.. kawan yang aku anggap kawan baik jugak laa..
kepada si dia,
weh, aku tahu aku salah..siyes salah aku tu memang besar. dan aku ngaku aku salah. and aku memang rasa bersalah.. aku dah mintak maaf kat ko and ko cakap ko da maaf kan aku.. tapi aku tak rasa ko maaf kan aku.. kalau betul ko da maaf kan aku, ko tak kan mengelak dari aku.. ye, aku tahu ko tak nak rapat sangat dah ngan aku, ngan perempuan. tapi perlu ke ko mengelak? mungkin itu cara ko kot. mungkin ko lebih selesa macam tu..tapi secara jujur nye, aku rasa sangat bersalah. ye lah..macam mane aku tak rasa bersalah, ko memang berubah kot dan nampak sangat ko mengelak dari aku.. :( dulu nya, ko skype ngan aku hari2, fb ngan aku hari2, terserempak ngan aku, kita bertegur sapa. tapi skrg, nak nampak ko online pon susah.. entah laa.. ini mungkin perasaan aku semata2 kot. biasa laa perempuan, emo je lebih kan :) tapi pape pon aku mintak maaf ngan ko.
kalau ko bace ni, pecaya lah, aku betol2 mintak maaf.. aku janji aku tak kan ulang lagi mende nie.! and aku harap ko buat yang terbaik tuk program ko ye..gudluck kawan.! :))

Tuesday, 21 February 2012

sesungguh nya Islam itu indah :)

Assalamualaikum w.b.t..
entry kali nie tak nak cakap banyak..juz nak attach note jer.. :) bace dan selami lah :)




bukan susah cuma tiada kemahuan. bersyukur lah kerana di lahirkan sebagai seorang muslim :) jangan biar kan diri terus jahil terhadap diri sendiri.. sama-sama lah :) insyaAllah :) :)



Monday, 20 February 2012

salah langkah ku :'(

Assalamualaikum w.b.t.. kawan2 :)
hmm..betol laa orang tua2 kate.. kalau happy jangan keterlaluan sangat.. hmmm, da kene kat batang hidung daa.. :'( tuu laa..orang cakap tak nak dengar.. nak sangat happy..hmmm..just chill aje laa syafiqah :) jangan nak happy2 sangat ok?
kepada orang tersebut, saya minta maaf sesangat-sangat..! pengajaran kepada saya supaya jangan membuat sesuatu tanpa kebenaran tuannye.. insyaAllah saya tak akan ulangi lagi..
korang pon, even mende 2 ade ngan korang, jangan sesekali buat sesuka hati.! huhu (amat ditegaskan kepada orang yang macam saya :( suka buat ikot suka hati :(
insyaAllah tak buat lagi :) amin.. :)

happy..!

Assalamualaikum w.b.t.. salam wajib jawab yer kawan2 :D


hehehe :D aku tak tahu kenapa hari nie happy sesangat..! Alhamdulillah.. tapi aku memang tersangat happy sampai rase nak menangis pon ade..huhu (sobs..) aku pon tak tahu kenapa aku happy sesangat.. nak kate menang loteri tak. nak kate dapat kete baru tak jugak (itu memang jauh sesangat laa..hahaha) nak kate sebab jumpa family pon tak jugak (da lame gila tak jumpa family.. sobs:'( ) hmmm..ntah laaa kenapa.. rahsia hati..hanya Allah sahaja yang tahu..huhu tapi ape yang penting aku memang happy hari nie :)


p/s: mende ni mungkin tak penting bagi korang, tapi mende nie penting bagi aku..! hehehe (blogakukan :p) ngeeeee :D

Sunday, 19 February 2012

confused.!

Assalamualaikum w.b.t..


hi kawan2..! ini 1 lagi kemerepekan aku..sila layan.. :D hahaha.. 
aku terfikir seketika pasal 1 mende nie.. then membuat kan aku berfikir sehari suntuk.. hmmm.. so, aku decide untuk post mende nie kat blog nie.. mane laa tahu, kot2 korang boleh bagi pendapat atau pandangan.. huhuhu :)
ape yang aku terfikir, is it ok, if in a relationship perempuan lebih tua dari lelaki?? hmmm.. my mama also married to someone which is younger than her.. but i'm wondering, will the relationship last long? bukannya aku ragu2 pasal relationship between mama and abah aku.. bukan.!(tegas.!) FYI, diorang sangat lah serasi bersama :) sebab mereka saling melengkapi antara satu sama lain :)..hehehe.. i love them.! for my mama, aku sentiasa doakan dia bahagia :) :) sampai ke akhir hayat..amin :)
tapi, hmmm.. itu lah yang menjadi persoalan pada aku.. aku tengok mama macam ok, tak ade masalah.. hmmm, yelah.. sebab mereka dah selamat dah kawin :)
tapi kita? hmmm... kalau laa member korang kapel ngan lelaki yang lebih muda dari member korang.. korang tak rase pelik ke?? hmm.. and takpe ke? tapi kalau lelaki ade relation ngan perempuan muda dari lelaki tu, common laaa..tak ade laa pelik..hahaha :D
hmmmm :) sila2 laa fikir and bagi pendapat..hahaha..(korang tak rase pelik ke?)


p/s: aku tak suka laki muda dari aku =.= (kot :p)


-ini tak ade kaitan samada dengan yang hidup mahupun yang sudah kembali ke rahmatullah..(peace :D)-

Wednesday, 15 February 2012

deactivate facebook..!

Assalamualaikum w.b.t..
 hi semua..! Alhamdulillah.. kite masih lagi bernafas pada hari ini..syukur.. :) and thanks korang sebab sudi membaca blog saya lagi :) :D..huhuhu
 ok2, entry kali nie nak cakap sal facebook..! hehehe.. sori lah, facebook saya da di deactivated..! i did it just now..kenapa? hehehe..entah..? saya pon tak tau :) sori lah kepada kawan2.. saya da deactivated my facebook account.. :( rasa cam nak jauh kan diri sikit dari facebook. huhuhu :) kepada kawan2 or stalker saya yang tak boleh nak view profile saya tu, mintak maaf laa ye..! bukannye saya unfriend ke block ke spam ke.. saya deactivate je :) saya sayang korang :) jangan fikir yang bukan2 ye? saya just malas nak layan facebook dah.. tengok lah kalau ade mood atau permintaan ramai (bajet seyh minah nie.! :p), saya activate balik laa kot.. huhuhu.. kalau saya nak laa..hahaha.. entah berapa lame laa saya deactivate nie, mungkin 1 hari, mungkin 1 bulan, mungkin 1 tahun dan mugkin juga da tak bukak langsung..hahaha.. tak bukak langsung tu bukan sebab saya tak nak tau..! tapi kita tak tahu kan sampai bila kita bole hidup..hehehe (betol tak kawan2??)
takat ini sahaja laa pasal facebook nie..emm, bagi korang tak tau cemana nak deactivate you guys punya facebook account, ini laa tutorial nye :) :D


Step 1: Click on 'Account Setting' then click on 'Security'. then click on 'Deactivate your account'

Step 2: Choose the reason for leaving Facebook ;( then click 'Confirm'


 Step 3: Enter your facebook account's password then click 'Deactivate Now'

Step 4: Enter the words in the box and click 'Submit'. if you can't read the words, click 'Try different words' or 'an audio captcha'.

Then this will shown..! you did it..! hahaha.. you deactivated it.. :D


do not worry ok..! akaun facebook korang tak kan dihapuskan. korang juz deactivate je. bile korang log in balik, akaun facebook korang akan di active kan balik..! hehehe
lebih kurang ngan log out laa.. tapi beza nye, bila korang deactivate,  kawan2 korang tak leh nak post kat wall korang.. and diorang tak leh nak cari profile facebook korang.. lebih kurang cam facebook korang jadi 'invisible' laa kejap sampi korang activate balik..! hehehe :)
- selamat mencuba..! -

Friday, 10 February 2012

Rakyat Syria

Assalamualaikum w.b.t..

korang tahu tak pasal rakyat Syria yang kene sembelih? tak tau? so, meh nak cite sikit..(actually, ni pon kutip dari member aku.. tenkiu aiman.!)

menurut sumber iaitu 'aiman tak kesah'.. rakyat Syria ni kene sembelih sebab rakyat2 Syria memberontak.. kenape diorang memberontak? sebab depa tak puas hati dengan kerajaan..kenape tak puas hati ngan kerajaan? macam nie,, menurut sumber.. rakyat Syria ni 'sunni'..tau tak ape itu 'sunni'? 'sunni' nie ahli sunnah wal jamaah.. manakala kerajaan nye pula di takluk oleh golongan 'syiah'..tau tak 'syiah' tu ape? 'syiah' tu macam golongan sesat laa..bukan macam, tapi memang sesat.! sangat2 sesat..! bukan sesat jalan tau.. sesat jalan gak, bukan jalan ke Syria tapi jalan yang benar..iaitu jalan Allah..; kalau dah 'sunni' vs 'syiah' mesti laa akan ade yang memberontak.. dah yang tak betol nak pimpin yang betol? =.= huuu..

so, bila rakyat Syria memberontak, 'syiah' nie pon sembelih laa rakyat yang memberontak..kesian kan? jahil kan? biasa lah..dah nak akhir zaman..islam akan naik nanti..insyaAllah..amin..:)

oleh kerana rakyat Syria dah kene sembelih sana-sini, tak kan korang nak duduk diam aje? kalau tak boleh nak pegi tolong (ye lah, takot korang pulak kene sembelih kan =.=), tak salah kan untuk kita berdoa? berdoa untuk diorang semoga diselamat kan.. tak rugi pon :) dapat pahala lagi..apatah lagi mereka pon cucu cicit Nabi ADAM a.s.. seagama dengan kite kan?. so, berdoalah untuk mereka kerana insyaALLAH akan termakbul..amin :) 


original post:

The people of Syria are being slaughtered . We ask everyone to please change their pictures to this global day of prayer for Syria . We ask that people spread the word and ask others to join in prayers and qiyams for Syria today (Friday) , insha Allah . Please , please spread the word (by SHARING this post.)
-Yasmin Mogahed


p/s: korang baik sangat2 sebab doa kan untuk mereka :) baik sebab korang mencuba untuk selamatkan mereka dari jauh..:) saya terharu :'(


** maaf ye kalau info ini salah..sila2 laa komen atau betulkan ape yang tak betul..terima kasih kawan :)

Thursday, 9 February 2012

20cent guy..! (part 1)

Assalamualaikum w.b.t...

/hihi korang :) hari nie aku nak cite sal kisah aku yang tetibe je tersuke jap kat sorang mamat ni..hehehe..:D aku pon tak tau ape name die tapi aku panggil die 20cent guy..hehe :D :D

begini lah kisah nye..
pada suatu hari aku nak laa ke kelas.. seingat aku masa tu kelas jam 10.15 pagi hari Rabu minggu ke-2.. kalau tak salah laa.. tapi aku turun awal, dalam jam 9.30 pagi.. saje nak breakfast dulu before ke kelas.. itu pon terlambat dah sikit..member2 aku masa tu dah ada kat cafe (cafe kampus).. diorang dah duduk makan pon..huhu..  oleh kerana nak cepat, aku pon pegi laa beli air saje (teh 'o' ais).. lepas dah bayar and dah amik balance, aku pon bergerak lah ke meja di mana member2 aku berada.. macam biasa lah, kalau cafe kampus for sure lah bercampur kan.? bukan nye dewan makan kat sekolah asrama :D so, mesti laa ade lelaki kat area2 tuu..ehehe

dah duduk pas2 sembang2 tetibe membe aku bersuara "weh, da pukul 10 lebih laa.!"  adoiii..! boleh pulak tak perasan? lebih pon lam seminit dua kot..hehehe :D aku pon tak ingat dah.. so, dengan segeranye kami bergerak untuk ke kelas.. tengah2 nak cepat2 bangun dari meja tempat kami duduk tu tetibe *tting-tting-tting..!! bole pulak aku ter'tossed' coins aku kat situ..!(entah betol ke tak bunyi coins jatuh macam tu hehe :D :D)


mesti korang tertanye2, macam mane laa bole jatuh pulak? haha..meh ::flashback.. mase aku amek balance kat kaunter tadi, aku lupe nak zip balik tempat letak coins pada purse aku..!! itu pasal laa bole jatuh..
::back to the story..coins jatuh weh..! lepas tu bole pulak ramai time tu.. aku rase sume pandang aku kot sebab buat bunyi bising tu.! aku pulak bole ter'freeze' kat situ??(member2 aku pon same =.=) adoiii.. tapi nasib baik aku cepat2 tersedar yang kelas da nak start. so, aku dengan bantuan seha, kutip laa coins 2 cepat2.. (cepat2 pon sebab nak lari dari orang2 yang kat cafe tu, malu.! >.<) bile aku nak blah dari tempat tu tetibe ade seorang jejaka panggil aku.. "awak, awak, awak..!" adoiii, sape laa pulak panggil aku 'awak' ni..da laa aku nak cepat time tu.. dengan muka yang entah bape lapis tebal, aku pon pandang laa belakang balik..huhuhu 
jejaka yang tidak dikenali ni, yang agak manis jugak orang nye dan juga kemas :D tersenyum sambil menghulurkan 20sen kat aku. aku dengan penuh segan silu, amik laa 20sen yang dihulur tu cakap "terima kasih" and then blah..tak tau laa tu duit aku ke duit yang die nak sedekah..hahaha
member2 aku pulak sebenarnye perasan yang jejaka tersebut duk panggil2, and diorang hanya memerhati dari jauh je. biar aku sensorang..huh..


ape menariknye pasal jejaka 2?
** "awak, awak, awak..!" korang tak rase ke comel bagi seorang lelaki untuk panggil seorang perempuan yang tak dikenali dengan panggilan 'awak'?? comel kot..! /blush
** seorang lelaki yang manis..!
** seorang lelaki yang kemas..!
** seorang yang ade manners..!
** ape yang penting die tolong aku..! hahaha.. da laa tak kenal =.=


tapi ape yang malang nye, aku lupa laa muke die camne..langsung tak ingat..hahaha
ape2 pon, lau die ade bace laa post ni bile2 aje, hehehe.. ini untuk 'awak' /blush

awak macam salah seorang dari video ni laa /blush



p/s: terima kasih 'awak' sebab tolong saya :) :D and hi 20cent guy..!


moral of the story: lau korang nak jumpa lelaki yang baek atau yang suka menolong, sila2 lah toss coins korang banyak2 kat tmpt public ea..? hehehe :p

Wednesday, 8 February 2012

MSR S1' 2012

heybattt hey!!
assalaamualaikum w.b.t..

 hehehe :) hi kawan..! hehehe..aku create post ini sebab nak kongsi cerita pasal member2 oc aku..! aku tetibe terfikir nak wat entry pasal kami sebab tadi ade member aku upload video pasal dak2 oc ni lam youtube..!! wowww!! /shock kami msk youtube..!! hehehe.. thanks uzair :) that was so sweet of you.. :D
ok2..meh start cite2 pasal kami..huhuhu..
oc2 kali nie ade laa 40 org..eh2 jap2.. korang mesti nak tau kan oc 2 ape? hehehe..lupe plak nak cakap :D..oc 2 stands for "orientation committee".. atau lebih dikenali sebagai facilitator..dah paham kan??
ok2 sambung.. 40 orang nie terdiri dari 20 orang lelaki and 20 orang perempuan.. aku salah seorang dari 20 orang perempuan 2 laa...bkn lelaki tau :D
seperti biasa, sebelum kami2 ini menjayakan MSR (Minggu Silaturrahim), kami kena lah di latih terlebih dahulu.. sebelum melatih orang, kite kena lah memastikan diri kite terlatih dulu kan.. so, ikot jee laa..huhuhu :)


and here are some pictures and also the video that i had mentioned just now..all of this pictures and the video was recorded during the training and also MSR. hope you guys enjoy it. :) :D :)


during training :) :)



during MSR :) :D




video of us :D :D









Sunday, 5 February 2012

what makes you beautiful



sume org chanteekkk.. jom nyanyi..!!





nie lyrics nye.!


you're insecure, don't know what for
you're turning heads when you walk through the do-o-or
don't need make-up, to cover-up
being the way that you are is eno-o-ough

everyone else in the room can see it
everyone else but you-ou

baby you light-up my world like nobody else
the way that you flip your hair gets me overwhelmed
but when you smile at the ground, it ain't hard to tell
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful..!
if only you saw what i can see
you'll understand why i want you so desperately
right now i'm looking at you and i can't believe
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful oo-ohh
that's what makes you beau-ti-ful..!!

so girl come on, you got it wrong
to prove i'm right, i put it in a so-o-ong
i don't know why, you're be-ing shy
and turn away when i look into your eye-eye-eyes

everyone else in the room can see it
everyone else but you-ou

baby you light-up my world like nobody else
the way that you flip your hair gets me overwhelmed
but when you smile at the ground, it ain't hard to tell
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful..!
if only you saw what i can see
you'll understand why i want you so desperately
right now i'm looking at you and i can't believe
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful oo-ohh
that's what makes you beau-ti-ful..!!

Naa na na na na na naaaa na na,Naa na na na na na.Naa na na na na na naaaa na na,Naa na na na na na.
baby you light-up my world like nobody else
the way that you flip your hair gets me overwhelmed
but when you smile at the ground, it ain't hard to tell
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful..!
baby you light-up my world like nobody else
the way that you flip your hair gets me overwhelmed
but when you smile at the ground, it ain't hard to tell
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful..!

if only you saw what i can see
you'll understand why i want you so desperately
right now i'm looking at you and i can't believe
you don't know oo-ohh
you don't know you're beautiful oo-ohh
you don't know you're beautiful oo-ohh
that's what makes you beau-ti-ful..!!

p/s: selamat menyanyi korang..!! boleh tuju kat member2, awek2.. lelaki pon bole.. :D

-->mesti ingat, segala yang Allah cipta adalah chanteekkk.. :) :) :)





Saturday, 4 February 2012

demam selsema?

hehehe... aku post entri ni sebab ada member aku demam selsema. termasuk hari ni dah empat hari dah dia demam. ao, as an alternative untuk tolong dia dari jauh, aku pun search lah internet cara-cara meredakan demam selsema. so, ini petua orang-orang tua lah.

Demam selsema- gerakkan kaki anda ke dapur. tak kesah lah dapur mak ke, dapur sendiri ke, dapur jiran pon bolehhh. ambil seulas bawang putih. kalau ambil jiran punya jangan lupa minta okeh. tapi kalau dapur sendiri tak perlu lah kot HAHA. itu dah demam tahap pap pun aku tatau lah. heeee. that bawang putih yang seulas itu perlu lah ditelan, tapi jangan di telan tanpa mengunyahnya, nanti yang tak ada halkum jadinya ber-halkum, yang dah ber-halkum jadi dua pulak kang. and perlu dikupas dan dibuang kulitnya. bawang putih ni perlu ditelan setiap kali after having a meal okay. MEAL okay bukan supper. got it? seelok-eloknya 3 kali sehari (kalau nak cepat sembuh lah) 

okay, tak ada cara lain ke selain telan bawang tu? yes, there is another way, no worries okay :)
selain dari telan seulas bawang putih, boleh juga minum air perahan bawang putih dan limau. bukan limau mandarin or sunquick okay. ini limau nipis tahu. selepas itu, boleh lah berkumur menggunakan air wap bawang putih.

howkeyh, itu petua orang tua. ini 'pemuda' orang muda pula. senang cerita ini 'pemuda' dari saya lah. apa susah, kalau rasa macam nak demam, pakai saja baju tebal-tebal agak 10 lapis, then take a nap. bangun aku kompem gila lah kau akan berpeluh. masa tu mesti punya lah kau orang rasa a lil bit selesa (of course lepas mandi). senang kan? tak payah nak telan bawang putih bagai. err, kalau aku pon tak nak eh telan. HAHA

In Shaa Allah dengan izinNya sihat lah kita. walauapapun kita sebagai orang Islam jangan lah lupa untuk berdoa okay. berdoalah dan memohonlah kita kepadaNya supaya diberi kesihatan yang terbaik untuk diri sendiri. the most important part tu :)

pesanan dari penaja: jangan lupakan kebersihan. basuh tangan everytime nak makan okay, before and after.  

hopefully kamu sehat cepat cepat :D